Min hund jager

Alle hunde er rovdyr og har derfor en mere eller mindre udpræget medfødt lyst til at jage alt, der bevæger sig. De har dog ikke en medfødt viden om, hvad de skal jage.

 

Hvis hundene var vilde som deres stamfader ulven, ville hvalpenes forældre og ældre søskende bibringe dem denne viden.

 

Som ejere af familiehunde kan vi langt lettere få vores hunde til at komme ved kald, såfremt vi fra tidlig start gør brug af denne mekanisme.

 

Vi bør vise og dermed lære hvalpen, hvad den skal jage ved at lege lidt med en bold eller et andet kunstigt byttedyr et par gange hver dag. Derved bliver det langt nemmere at undgå, at hunden jager de forkerte ting, som ofte kun giver anledning til gener og bekymringer.

Hvis vi afstår fra at lære hunden, hvad vi synes, den skal jage, vil hvalpen naturligt selv øve sig på at jage alt, hvad den betragter som et potentielt byttedyr, - lige fra et blad i vinden til en forbikørende trafikant.


På længere sigt betyder det, at man ikke kan have sin hund fri, fordi risikoen for, at den vil løbe fra ejeren, når den finder lejlighed til det, er meget stor.


Kan man ikke styre sin hunds jagtlyst. Kan det være meget svært at lære den at komme sikkert ved kald.


Hvis man derfor leger med hunden hver dag, giver man den et alternativ til den ”rigtige” jagt på solsorten, haren, katten, cyklisten osv.


Dog er det yderst vigtigt at holde sig formålet med legen for øje, - nemlig indkaldet. Hvis man bare hovedløst kaster bolden frem og tilbage til hunden i haven mange gange dagligt, risikerer man at ende op med en meget stresset og voldsom hund. Formålet med boldleg skal aldrig være motion! Mange øvrige problemer, som ikke umiddelbart er relateret til boldlegen, kan pga. sådan en indholdsløs og opstressende leg ligefrem forværres, hvis man går sådan til værks.


Omvendt har jeg hørt hundetrænere og andre adfærdsbehandlere udtale, at man aldrig skal/må lege med en bold med en hund, hvilket selvfølgelig også er fuldstændig misforstået. Det er klart, at enkelte problemhunde viseligt bør afholdes fra at lege opstressende boldlege, men det er jo ikke ensbetydende med, at alle hunde skal afskæres denne mulighed for et godt motivationsmiddel i opdragelse og uddannelse.


Det er helt afgørende, hvordan man leger med bolden, f.eks. hvor længe og i hvilke sammenhænge. Gøres det på den rigtige måde, kan hunden lære at afstå fra at jage katte, biler, hare, fugle osv., og man har en lydig hund, som kan gå løs, - opleve i sit eget tempo og derved udvikle sig langt mere harmonisk end en hund, som altid må gå i snor.

Lise Lindegaard Andersen, Sorø  | Tlf.: 4068 4202 | info@hundeskole.dk