Synd for hunden

I øjeblikket vises der hver torsdag aften en TV serie ved navn ”Hundehviskeren” på TV2. Hundehviskeren alias Cecar Millan, en professionel hundepsykolog fra USA, viser på TV, hvordan han adfærdsbehandler/opdrager forskellige hunde.

Dette gøres bl.a. ved, at en kvælerkæde sættes lige bag ved hundenes ører, og det bliver brugt ved, at man rykker/hiver i kæden via linen.

Denne metode er faldet mange for brystet, og det i en grad, at man både på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside samt Dansk Kennel Klubs hjemmeside kan læse diverse advarsler mod denne brug af kvælerkæden og Cecar Millan.

Jeg bryder mig absolut heller ikke om at se kvælerkæden i brug på denne måde, men jeg kan ikke lade være med at sætte tingene lidt i perspektiv og undre mig over al den polemik med lige netop Cecar Millan.

Tager man en tur rundt på DKK´s udstillinger, vil man netop møde denne form for misbrug i stor stil. Her er det ganske almindeligt at placere en tynd kvælerkæde eller nylonline (også kaldet udstillingsline) på selv samme sted på hunden, - lige bag ved ørene, og bruge den til at ”hænge hunden lidt op” med eller rykke linen opad i ryk, således at hunden tager sig ”fint” ud i udstillingsringen og ved poseringer. Det gør den selvfølgelig, fordi den kompensere for det tilførte ubehag ved at tippe snuden i vejret og stå så højt oppe på tæerne som muligt for ikke at blive kværket. Et simpelt kig i et tilfældigt blad fra ”Hunden”, DKK´s månedsmagasin, vil hurtigt overbevise enhver om rigtigheden i dette udsagn.

På DKK´s udstillinger er det også et ganske normalt syn at se hunde spændt op i de såkaldte galger. Intet under at de kaldes sådan, for det er netop, hvad de er. Her kan man se hunde stå over lange perioder med linen i galgen, og hvor hunden på samme måde har udstillingsline eller kvælerkæde spændt på det samme sted, - lige bag ved ørene. Så står de jo så dejligt stille, mens de i timevis bliver klippet, trimmet, børstet, sprayet, kalket osv. eller såmænd bare venter på, at det skal blive deres tur til at komme i udstillingsringen. Deres regsignerede blikke taler deres alt for tydelige sprog for disse hunde.

Rundt omkring underviser bl.a. DKK instruktørere i ringtræning, hvor dette ”kvælerkæde-trik” benyttes i stor udstrækning.

På udstillingerne kan man også ind imellem se, hvordan især små hunde (-men ikke kun..) med et tag i kvælerkæden og halen bliver løftet og sat, løftet og sat, indtil de indtager den rette position, når de skal posere for dommeren.

Ofte kan man også opleve usikre og angste hunde på udstillingerne, som med store bange øjne må finde sig i at blive taget på, trykket på og efterset i alle ender og kanter af eksteriørdommere, som sjældent levner megen forståelse for hundenes psykiske ve og vel.

Men disse hjemlige forhold kan man åbenbart ikke få øje på hverken i DKK eller Dyrenes Beskyttelse? Var der mon nogen, som sagde noget om dobbeltmoral?

Hvorfor er det iflg. DKK og Dyrenes Beskyttelse så forfærdeligt, at Cecar Millan bruger metoder, som man selv i Danmark under DKK regi praktiserer? Ja, - jeg må undres endnu engang.

Lise Lindegaard Andersen, Sorø  | Tlf.: 4068 4202 | info@hundeskole.dk